zelfportret 048JOKE  ELISABETH BARDOK

KERKWEG 13

3945BM COTHEN

TEL.: 0343-561655

MOB.: 06-28858834

www.BARDOK.NL

 

 

In mijn jeugd tekende ik veel en droomde ervan na de middelbare school naar de kunstacademie te gaan.  Helaas waren de jaren ’60 een tijd van “drugs, sex en rock and roll” en de kunstacademie was daar een  exponent  van.  Althans, men nam dat zonder meer aan. Deze stap werd dus niet toegejuigd en uiteindelijk ben ik  gaan werken en studeerde daarnaast pedagogiek.

Een potlood of kwast heb ik van die tijd af nooit meer aangeraakt.

Door omstandigheden kon ik vervroegd met pensioen en  “iedereen”  voorspelde mij het befaamde zwarte gat waar iedere gepensioneerde  klaarblijkelijk in schijnt te vallen.  Ik zag het echter als een kans om nu mijn, nog altijd aanwezige,  wens te laten uitkomen en ging schilderen.

Het is een lang proces om  het materiaal en de vorm  te vinden waarin  je je  goed kunt uitdrukken maar uiteindelijk heeft dat  in de loop der jaren  geleid   tot het schilderen van realistische portretten. In houtskool en olieverf.

Ik probeer het wezen van het model in het portret te vangen en merkte in de loop van de tijd dat ik hierbij niet academisch  te werk ga, zoals je met een pedagogische opleiding zou verwachten, maar intuïtief werk terwijl ik de gelijkenis zoek.

e Naast het schilderen van  portretten heb ik een voorliefde ontwikkeld voor het schilderen naar naaktmodel.

Doordat ik deels in Portugal woon en daar geniet van het meest intense blauw, is mijn palet in de loop der jaren veranderd van bruine en okertinten in helder rood, blauw en geel. Ik geef mijn modellen weer in een sfeer van rust en bezinning met daarbij een rustige achtergrond.

Sinds ik in Cothen woon ben ik ook gegrepen door de kracht van de natuur,  in de omgeving waarneembaar in de prachtige boomgaarden.

OPLEIDING

1991-2000 opleiding bij portrettist Hans Dillisse

Lidmaatschap: STOK (Stichting Oefenruimte Kunstenaars) te Utrecht.

Kunstgilde Heuvelrug Leersum

 

 

 

zelfportret 048JOKE  ELISABETH BARDOK

KERKWEG 13

3945BM COTHEN

TEL.: 0343-561655

MOB.: 06-28858834

www.BARDOK.NL

 

Nace en Utrecht holanda.

Pedagoga de profesion, decide en 1990 dedicarse a su gran pasion, la pintura.

Desde 194 vive altemativamente en Utrecht y Faz Fato (Algarve). Ademas de pintar retratos realistas y certeros, pinta paisajes y modelos.

Los desnudos pintados de una manera muy preciosa, se unen con su entomo por sus formas y colores: estan unidos con los paisajes soleados en cuanto al estilo. Sus modelos se muestran en un ambiente de tranquilidad y reflexion con un fondo quieto.

Con el paso de los anos, su paleta evoluciona hacia tonos ocres y colores claros de rojo, amarillo y azul bajo los efectos de la luze intensa de Portugal.